Προσκυνημα στην Κρητη

Ο Σύλλογος Επαγγελματιών Τολού, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Τολού, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Κρητικών Σωματείων και η Ένωση Κρητών Αργολίδας, πραγματοποίησαν Προσκυνηματική-Πολιτιστική εκδρομή στους Αγίους Δέκα Μεσσαρά.

Η επίσκεψη αυτή είναι η συνέχεια της πρώτης επίσκεψης του Νοεμβρίου 2017 κατά την οποία μεταφέρθηκε η εικόνα των Αγίων Δέκα που βρίσκεται στο Τολό και της αδερφοποίησης που πραγματοποιήθηκε μεταξύ των δύο κοινοτήτων τον Απρίλιο του 2018.

Πιο συγκεκριμένα το πρόγραμμα των εκδηλώσεων, ήταν το ακόλουθο:

Την Παρασκευή 08 Φεβρουαρίου η αποστολή 60 ατόμων, αρκετοί απόγονοι Κρητικών από το Τολό, αναχώρησαν για το ταξίδι στην Κρήτη.  Επιβιβάσθηκαν το βράδυ στο πλοίο Κνωσσός Palace των Μινωικών γραμμών, που ήταν  αρωγοί σ’ αυτή την προσπάθεια.

Το Σάββατο πρωί, 09 Φεβρουαρίου μας υποδέχτηκαν στο λιμάνι του Ηρακλείου εκπρόσωποι από τους Αγίους Δέκα που μας συνόδεψαν καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Στα πλαίσια της γνωριμίας με την Κρήτη πραγματοποιήθηκε προσκύνημα στο Μοναστήρι της Αγίας Ειρήνης στο Ρέθυμνο, ύστερα επίσκεψη στην πόλη του Ρεθύμνου.  Στη συνέχεια  περνώντας από τον πιο αρχαίο οικισμό στο μυθικό βουνό Ψηλορείτη Αξό, σταματήσαμε στο εντυπωσιακό Μουσείο Ξυλογλυπτικής. Αργά το μεσημέρι επισκεφτήκαμε τα Ανώγεια.

 Την Κυριακή 10 Φεβρουαρίου, ημέρα του Αγίου Χαραλάμπους,  τελέσθηκε Αρχιερατική Πανηγυρική Θεία Λειτουργία από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Γορτύνης και Αρκαδίας κ. Μακάριο μετά αρτοκλασίας και θείου κηρύγματος. Στον Ναό υπήρχαν και τα λείψανα του Αγίου Ανδρέα Κρήτης τα οποία προσκύνησαν οι πιστοί.

Εκτός από το μεγάλο πλήθος πιστών που ήρθαν από όλη την Κρήτη, στην τελετή παρευρέθηκαν ο Δήμαρχος Ναυπλιέων Δημήτρης Κωστούρος, ο Δήμαρχος Γόρτυνας  Νίκος Σχοιναράκης, ο Αντιδήμαρχος Στέλιος Μπομποδάκης, ο Πρόεδρος του τοπικού Συμβουλίου Χρυσοβαλάντης Τσατσάκης, Δημοτικοί Σύμβουλοι, υποψήφιοι Δήμαρχοι Γόρτυνας,  Εκπρόσωποι της ΕΛ.ΑΣ., Διευθυντές Σχολείων, ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Αγίων Δέκα Ιωάννης Καπαρουδάκης, ο πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματιών Τολού Γιάννης Γεωργιδάκης, η αντιπρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Τολού Δήμητρα Μπαρουτσάκη, η Πρόεδρος του Συλλόγου Μεσσαριτών Χαρά Κουρτικάκη, ο πρώην Δήμαρχος Μιχάλης Δαριβιανάκης και ο πρώην Πρόεδρος Μεσσαριτών Αποστόλης Πηρουνάκης.

Έξω από την εκκλησία παρατέθηκε κέρασμα για όλο τον κόσμο. Οι επισκέπτες από το Τολό προσκύνησαν στους τάφους των Αγίων Δέκα και ξεναγήθηκαν από την αρχαιολόγο Κα Βάνα στην Αρχαία Γόρτυνα που είναι στα όρια του οικισμού των Αγίων Δέκα.

Στη συνέχεια ακολούθησε στο Πνευματικό Κέντρο της Ενορίας Αγίων Δέκα, πολιτιστική εκδήλωση, κατά την οποία χόρεψαν παραδοσιακού χορούς τα Χορευτικά Τμήματα Τολού και  Αγίων Δέκα του Κου Γεωργιλαδάκη

Έγινε ανταλλαγή δώρων μεταξύ των Δημάρχων και Φορέων και ακολούθησε γεύμα με Κρητικό γλέντι.

Το απόγευμα μετά την συγκινητική εκδήλωση με την οποία ολοκληρώθηκε η αδερφοποίηση των δύο κοινοτήτων άρχισε το ταξίδι της επιστροφής το οποίο ολοκληρώθηκε τη Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου το πρωί.

ΔΙΟΡΓΑΝΩΤΕΣ – ΧΟΡΗΓΟΙ

xorigoi

Login

Lost your password?