ΝΕΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ
Σας ενημερώνουμε ότι εκδόθηκε νέα Απόφαση του Υπουργού Υγείας με τίτλο «Υγειονομικοί όροι και προϋποθέσεις λειτουργίας επιχειρήσεων τροφίμων / ποτών και άλλες διατάξεις»
Υ1γ/Γ.Π/οικ.47829/21.6.2017 (ΦΕΚ Β’2161/2017)
Σας αποστέλλουμε όλο το κείμενο της σχετικής Απόφασης, προκειμένου να το έχετε υπόψη σας όσον αφορά στη συμμόρφωση στις νέες διατάξεις.
Συνοπτικά για τα ξενοδοχεία:
Σύμφωνα με τις μεταβατικές διατάξεις της ΥΑ άρθρο 17, οι εν λειτουργία επιχειρήσεις κατά την έναρξη ισχύος της παρούσας απόφασης οφείλουν να προσαρμόσουν τις εγκαταστάσεις τους στους όρους της νέας ΥΑ, εκτός από τους όρους που απαιτούν κτιριακές μετατροπές, οπότε στην περίπτωση αυτή θα εκτελεσθούν μόνο εφικτές βελτιώσεις.
Οι άδειες καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος εξακολουθούν να ισχύουν. Οι ξενοδόχοι εφόσον επιθυμούν να μεταβάλουν οποιοδήποτε στοιχείο της επιχείρησής τους προβαίνουν σε γνωστοποίηση λειτουργίας, στην οποία αναγράφεται η κατηγορία της επιχείρησης σύμφωνα με τις νέες διατάξεις.
Η γνωστοποίηση λειτουργίας πραγματοποιείται μέσω του νέου συστήματος www.notifybusiness.gov.gr
Στις επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος εντάσσονται όλες οι επιχειρήσεις τροφίμων και ποτών , οι οποίες κατατάσσονται σε διάφορες κατηγορίες. Οι κατηγορίες επιχειρήσεων που συνήθως διαθέτουν τα ξενοδοχεία είναι οι παρακάτω:
5.Δ. Επιχειρήσεις μαζικής εστίασης, οι οποίες διακρίνονται σε:
5.Δ.1 Επιχειρήσεις Μαζικής Εστίασης πλήρους επεξεργασίας(πλήρους γεύματος): επιχειρήσεις που διαθέτουν τρόφιμα τα οποία παρασκευάζονται με πολλούς και σύνθετους χειρισμούς στην ίδια την επιχείρηση ή τρόφιμα που προέρχονται από νομίμως λειτουργούσες επιχειρήσεις. Στις επιχειρήσεις αυτές ανήκουν τα εστιατόρια, ψητοπωλεία, ψαροταβέρνες, ταβέρνες, σνακ μπαρ, ουζερί, μπυραρίες, μεζεδοπωλεία, παραδοσιακά καφενεία με παρασκευαστήριο, οβελιστήρια, πιτσαρίες, ζαχαροπλαστεία με παρασκευαστήριο.
5.Δ.2 Επιχειρήσεις Μαζικής Εστίασης μερικής επεξεργασίας (πρόχειρου γεύματος): περιλαμβάνει τις επιχειρήσεις που διαθέτουν τρόφιμα τα οποία παρασκευάζονται με απλές διεργασίες. Στις επιχειρήσεις αυτές ανήκουν τα αναψυκτήρια, μπουγατσάδικα, γαλακτοπωλεία, λουκουματζίδικα (για καθήμενους πελάτες), σχολικά κυλικεία, κυλικεία, παγωτοπωλεία, καφενεία, καφετέριες, ιντερνέτ καφέ, μπαρ, open bar.
5.Δ.3 Στεγασμένοι και υπαίθριοι χώροι εκδηλώσεων.
5.Δ.4 Κέντρα διασκέδασης.
ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΠΟΤΩΝ (ΑΦΟΡΑ ΝΕΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ Η ΤΥΧΟΝ ΜΕΤΑΒΟΛΕΣ ΣΕ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΕΣ)
Όλες οι επιχειρήσεις τροφίμων και ποτών που ανήκουν στο πεδίο εφαρμογής της παρούσας διάταξης αυτοτελείς ή συνυπάρχουσες με άλλες επιχειρήσεις για να λειτουργήσουν πρέπει να έχουν αποδεικτικό υποβολής γνωστοποίησης, από τις εκάστοτε αρμόδιες αρχές, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, εκτός των κέντρων διασκέδασης για τα οποία απαιτείται αδειοδότηση. Όπου στην παρούσα αναφέρεται ο όρος γνωστοποίηση, νοείται η γνωστοποίηση του ν. 4442/2016 και των κατ’ εξουσιοδότηση αυτού κανονιστικών πράξεων.
ΓΕΝΙΚΟΙ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΙ ΟΡΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ (ΙΣΧΥΕΙ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΝΕΕΣ ΚΑΙ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΕΣ)
Όλες οι επιχειρήσεις τροφίμων και ποτών πρέπει να ακολουθούν τους Κανόνες Ορθής Υγιεινής Πρακτικής εφαρμόζοντας και διατηρώντας πάγια διαδικασία ή διαδικασίες βάσει των αρχών HACCP.
Προσοχή : Δεν απαιτείται να έχετε πιστοποίηση κατά HACCP, αλλά να εφαρμόζετε τις αρχές του HACCP.
Οι επιχειρήσεις τροφίμων και ποτών, κατατάσσονται σε τρία επίπεδα κινδύνου. Οι υπεύθυνοι των επιχειρήσεων τροφίμων, θα πρέπει να διασφαλίζουν την υγιεινή και ασφάλεια των τροφίμων που παράγουν ή διαχειρίζονται. Οι απαιτήσεις υγιεινής έχουν σχέση με τις κτιριακές εγκαταστάσεις της επιχείρησης, τον εξοπλισμό που αυτή χρησιμοποιεί, την υγιεινή και την εκπαίδευση του προσωπικού, τα προγράμματα καθαρισμού – απολύμανσης και απεντόμωσης – μυοκτονίας, αλλά και με τις διαδικασίες που ακολουθεί η επιχείρηση.
Οι επιχειρήσεις κατηγοριοποιούνται ως προς την εκτίμηση επιπέδου κινδύνου σε Επίπεδο Ι, Επίπεδο II και Επίπεδο III, ανάλογα με τη φύση των διεργασιών, το μέγεθος αυτών και την κατηγορία πληθυσμού, με την απαιτούμενη ευελιξία όπως προβλέπεται στο άρθρο 5 του Καν. 852/2004, εφαρμόζοντας αντίστοιχα τις αρχές του HACCP, όπως αναλύεται στον παρακάτω πίνακα:
ΕΠΙΠΕΔΟ Ι
(Χαμηλού κινδύνου)
|
ΕΠΙΠΕΔΟ ΙΙ
(Μεσαίου κινδύνου)
|
ΕΠΙΠΕΔΟ ΙΙΙ
(Υψηλού κινδύνου) · Παρασκευαστήριο τροφίμων και ποτών –catering (με απευθείας διάθεση στον καταναλωτή) · Κέντρο διασκέδασης με συγκρότηση εστιατορίου |
ΓΕΝΙΚΟΙ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΙ ΟΡΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟYΠΟΘΕΣΕΙΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ
Η Υ.Α. στο Κεφάλαιο Ι άρθρα 5-10 αναφέρει αναλυτικά τους γενικούς υγειονομικούς όρους και τις προϋποθέσεις που ισχύουν για όλες τις επιχειρήσεις σύμφωνα με τον παραπάνω πίνακα κινδύνου, όπως Διαγράμματα ροής εργασιών, για τις εγκαταστάσεις (χώροι, δάπεδα, οροφές, τοίχοι, παράθυρα, πόρτες),ύδρευση, πάγος αποχέτευση, απόβλητα, φωτισμός αερισμός, απαγωγή καπνών, αποχωρητήρια, αποδυτήρια, σκύλοι βοηθείας, αρχεία επιχειρήσεων, πιστοποιητικό υγείας.
ΕΙΔΙΚΟΙ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΙ ΟΡΟΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
Εκτός από αυτούς τους γενικούς όρους ισχύουν για τις επιχειρήσεις μαζικής εστίασης (πρόχειρου και πλήρους γεύματος) και ειδικοί όροι στο Κεφάλαιο ΙΙ άρθρο 14 όπως: Χώρος παραλαβής και αποθήκευσης πρώτων υλών (ξηρή αποθήκη – ψύξη- κατάψυξη) και ειδών συσκευασίας, Χώρος επεξεργασίας – μεριδοποίησης και διατήρησης ετοίμων φαγητών (παρασκευαστήριο), Χώρος πλύσεως σκευών/τροφίμων, Αίθουσα πελατών.